본문 바로가기



이규빈, <1/100 축소모형>, 2007, 아크릴 등, 841 x 594 x 400mm, 사진 ⓒ이규빈



두 예술가의 집, 2007


· 관악산, 서울, 대한민국

· 사물놀이 명인 김덕수와 비보이 크루 김연수를 위한 주택 계획안

· 건축설계스튜디오 2-1에서의 작업, 지도교수 권문성

· 서울대학교 건축학과 리뷰지 2006-2007 수록

· 케네스 프램턴 초청 특별 크리틱 발표작



Residence for Two Artists, 2007


· Mt. Gwanak, Seoul, Korea

· Designed residence for two artists; Deoksoo Kim(Performer) and Yeonsoo Kim(B-boy)

· Architectural Design Studio 2-1, Advisor: Munsung Kwon

· Published in SNU Architectural Review 2006-2007

· Presented at Special Architectural Design Review(Invited Critic: Kenneth Frampton)





두 예술가

Two Artists



김덕수와 김연수, 소스 출처: Google Image






스터디모형

Study Models



이규빈, <스터디모형 1>, 2007, 우드락 및 한지 등, 841 x 594 x 400mm, 사진 ⓒ이규빈


이규빈, <스터디모형 2>, 2007, 우드락 및 크래프트지 등, 841 x 594 x 400mm, 사진 ⓒ이규빈


이규빈, <스터디모형 3>, 2007, 우드락 및 크래프트지 등, 841 x 594 x 400mm, 사진 ⓒ이규빈





계획안

Proposal



이규빈, <김연수 주택 1/100 축소모형>, 2007, 아크릴 등, 841 x 594 x 400mm, 사진 ⓒ이규빈


이규빈, <김덕수 주택 1/100 축소모형>, 2007, 아크릴 등, 841 x 594 x 400mm, 사진 ⓒ이규빈


이규빈, <지상1층 평면도>, 2007, 트레이싱지 위 로트링펜, 841 x 594mm


이규빈, <지상2층 평면도>, 2007, 트레이싱지 위 로트링펜, 841 x 594mm


이규빈, <지상3층 평면도>, 2007, 트레이싱지 위 로트링펜, 841 x 594mm


이규빈, <김연수 주택 단면도>, 2007, 트레이싱지 위 로트링펜, 420 x 297mm


이규빈, <김덕수 주택 단면도>, 2007, 트레이싱지 위 로트링펜, 420 x 297mm





케네스 프램턴 초청 특별 크리틱

Special Architectural Design Review

(Invited Critic: Kenneth Frampton)



발표 장면, 2007, 사진제공 ⓒ서울대학교 건축학과


크리틱 장면, 2007, 사진제공 ⓒ서울대학교 건축학과


크리틱 장면, 2007, 사진제공 ⓒ서울대학교 건축학과



Focus for this semester’s project lies in housing design for two artists in Mountain Gwanak; a site where Seoul National University is located. The two artists I chose are Deoksu Kim and Yeonsu Kim. Deoksu Kim is the ‘Janggu’ performer in a ‘Samullori’ team. ‘Janggu’ is a double-headed drum pinched in at the middle, and ‘Samullori’ is the korean traditional percussion quartet. Yeonsu Kim is a world-famous B-boy, who is a member of the ‘Gambler crew.’ These two artists persue the crossover in their own fields with other artistic fields. Therefore, I thought if the two lived close to each other, they could influence each other in an inspiring way. 


The two housings face each other across a small valley deep in the mountain. The valley is distant

from the main road that carries transportation, but there is a small mountain pass nearby, that a few people pass by the site. I wanted the two houses to act as a landmark which draws in people, brings out the mutual response between the artist and audience, and inspires the artists. 


At the beginning, I put a number of large scaled walls standing against the current of the valley. New flows are created by the large walls, and the spaces between the new flows are where the programs should be placed. Throughout the development of the design, a few walls were tilted, others were hung against the ridges. These walls create dynamic spaces and new currents. The large walls of each house facing the opposite direction to provide private spaces and simultaneouslyreveal the silhouette of the dynamic dance and the rhythm of the music, which are great inspiration for the artists. 


The big deck projecting from each house is the crucial place where the ultimate crossover of the two houses is established. This deck gathers people, holds small performances, and opens a world of possibility for the two artists. Seemingly, the two houses have similar sequences, but with a careful look, you can see that each house has a customized program for each client.