본문 바로가기



조감도, 2012, ⓒ이규빈



쇼박스, 2012


· 서울대학교 관악캠퍼스 내, 서울, 대한민국

· 서울대학교 39동 부속 건축관 증축 계획안

· 건축설계스튜디오 5-2에서의 작업, 지도교수 김승회

· 개인작업



Showbox, 2012


· SNU Campus, Seoul, Korea

· Proposed an annex to the building of the Department of Architecture

· Architectural Design Studio 5-2, Advisor: Seunghoy Kim

· Individual work





개념

Concept



기존 서울대학교 39동 전경, 출처: 서울대학교


조형 개념, 2012, ⓒ이규빈





기본설계

Schematic Design


























실시설계

Design Development























디자인 레포트

Design Report





Soon to be the 10th anniversary of completion, the building of the Department of Architecture in SNU is required to be extended due to demands of more spaces as a result of an increased number of students. Shared with other departments, space for the Department of Architecture is restricted to only the fifth floor which is the top floor of a massive building, and it causes them to cut off from outside. The main purpose of the last project of an undergraduate course is proposing annex to it. 


To create a new identity for the department, I designed single transparent box floating on the ground supported by three rigid concrete cores which are looking contrastively different from existing building. An outer surface is covered with ETFE(Ethylene TetrafluoroEthylene) film that allows much transparency so that whole architectural components can be seen as a single object. Rather than stacking activities in a multi-story building, every room or floors allocated for each program—such as critic room, design studio, lecture room, and library, etc.—are hanging from the upper mega-truss structure. Projected on a transparent surface, every single activity and movement of students are shown as a new identity of the department itself.