본문 바로가기



1/1,000 단지 축소 모형, 2017, ⓒ이로재



성뒤마을 마스터플랜, 2017


· 서초구, 서울, 대한민국

· 예술·문화와 더불어 배우고 즐기는 공유마을 계획안

· 성뒤마을 복합개발 마스터플랜 국제현상설계 당선작

· 이로재에서의 작업, 설계 담당

· 기오헌 및 협동원과 공동작업



Sungdwi Maeul Masterplan, 2017


· Seocho-gu, Seoul, Korea

· Proposed a masterplan for the communal village of art and culture

· 1st Prize, International Design Competition for the Seongdwi Maeul Complex Development Masterplan

· Led as a Project Architect at IROJE Architect and Planners

· Collaborated with Kiohun and Hyeopdongwon





접지층 배치도, 2017, ⓒ이로재


공공주택 단지 단면도, 2017, ⓒ이로재



성뒤마을의 거주자는 전통적 의미의 정착민인 ‘주민’ 뿐 아니라, 새로운 시대에 부응하는 자발적 유목민들의 개인 또는 공동체들이 될 것이다. 남부순환도로변의 업무/공공 영역은 이러한 생활의 프로그램을 담는 공간과 장소가 된다. 성뒤마을의 생활의 프로그램을 담는 공간과 장소는 미래를 위한 미규정적 공간들로 조직되며, 주변 환경의 특별한 조건으로부터 공간과 형상의 정체성이 주어진다. 각각의 유형별 건물은  기존 수계로부터 보강된 수로와 이에 직교하는 3차원의 길과 마당을 조직하여 외부공간 체계의 근간을 이룬다. 길들 중 일부는 남부순환도로 건너편까지 연장되어 이웃 주민과의 연계 및 교류를 기대할 수 있다.


마을 내 기존 물길은 우면산 북사면의 넓은 유역면적을 가지며 수량이 풍부하다. 현재의 물길의 흐름을 조정하여 마을 전체를 길게 관통하는 새로운 물길을 조성하고 보행자로, 생활 및 활동시설을 연접시켜 곧 성뒤마을의 거실이 되도록 한다. 대지 남쪽 단부에 배치한 공원녹지는 함양지로, 마을 전체의 수량을 조절해주는 자연적 댐 역할을 하도록 한다.


공동주택의 입주민 대부분은 주거불안을 해소해야하는 사람들이다. 모든 세대는 정남향으로 일조, 통풍, 에너지, 프라이버시, 주차 등의 기본적 거주환경을 충족하며 동서 단부의 자연녹지 풍경을 공유한다. 모든 동은 필로티 구조로, 접지층의 바닥은 어린이집, 경로당, 경작지 등 주민들이 자유롭게 이용할 수 있다. 동과 동 사이에 형성된 띠 형상의 마당은 필로티를 통하여 시각적/공간적으로 연결되며 특별한 경험을 향유하게 한다. 노인세대가 있는 각동의 1층 복도는 남향으로 두고 3m 길을 만들어 노인들이 햇볕 쬐는 길로 조성한다. 이는 마당을 공유하며 오가는 이웃들이 노인을 보살피는 이웃관계를 가능케 한다. 각동의 5층에는 ‘테라스를 가지는 공유의 방’이 있으며, 이들은 오버브릿지로 서로 연결된다.각 단위세대는 설비가 지원되는 모듈화 공간(화장실/욕실/주방)와 나머지 미규정적 공간으로 구성되어 다양한 변형과 조합을 기대할 수 있다.



A city we envision:


Meta-city

A new city will operate in the field of indeterminacy. It is not about arranging permanent objects in fixed locations but distributions of areas in potential force relations. They do not aim for a stable configuration nor a fixed form but possibilities in progress.


Maeul of multiple centers and layers

The existing town is replaced by the new Maeul(village) where differentiated small clusters continuously form an accumulation without centers, axes or divisions, envisioning the decentralized democracy.


Self-evolving Maeul

Keeping the functions of the indoor and outdoor spaces undefined, the Maeul awaits the participation of the residents. It anticipates that the collective intelligence will emerge with creative occupation, spatial evolution and finally, self-organization.


Design of the village from the conditions of land

Functionally undetermined, the organization and configuration of the Maeul purely comes from the conditions of the land. Its topography, micro-climates, ecology, and social and cultural contexts will become the foundation of the design.


Selective face-to-face community

We aim to recover the values of a face-to-face community, revitalizing them in communications, exchanges and collaborations between teams of researchers and creators in Seongdwi maeul. The design is an alternative approach against the current social phenomenon where the fragmentation of social relationships is even more accelerated with the fast evolving communication technology. However,the face-to-face community proposed in the project does not mean the return to a traditional society. It will reflect freedom and choice of individuals, carefully avoiding peer pressures or controls of a traditional community. Private spaces are accessible from communal spaces but can be independent in temporal and spatial uses. The uses are temporary, depending on the choices of individuals.


Green society — sustainability

To achieve a green society, building systems are to be designed to have both passive and active sustainable design components. The system will make most of natural lighting and ventilation, use less energy, recycle, and produce clean energy. The green society does not merely imply the environmental sustainability but provides a framework to establish a new philosophy and to practice social morality. It provides a basis for the contemporary interpretation of Korean traditional ecologism.



Perspective on social housing:


Architecture of communality

Residents of social housing are elderly people, university students, newly-wed couples and the early twenties. Most of them are one or two households that have the needs for mutual support. The communality is most appreciated.


Module with maximized flexibility

Unit module with various variations and composites to accommodate the unique identity of residents and the future changes of life style. Flexible space for various activities such as work, research, assembly, party, etc. to support the everyday routines and special events.


Meeting the basic standards for living conditions

Most of the residents used to live in poor living conditions where basic needs were not met in the previous housing types. Every unit to meet the standard of living conditions. The linear courtyards bring in the landscape into the building through the piloti spaces, creating the collective memory of the scenery for the residents.


Linear courtyard

The linear courtyards, located on the East-west axis between the main buildings, accommodate diverse activities. They offer the experience of landscape along the east and west axis, creating the collective memory of the scenery for the residents.